Įkurtuvių dovana – keistas tarpdisciplinis žvėris. Ji turi būti daugiau nei paprasta lauktuvių butelis, bet kartu – ne tokia įpareigojanti kaip vestuvių dovana. Ji turi tikti namams, bet kartu atspindėti ir jus. Ir dar geriausia – kad naujieji šeimininkai ja iš tikrųjų naudotųsi, o ne nukištų į spintą.
Dažnas žmogus turi savo firminę įkurtuvių dovaną: vieni visada dovanoja gerą alyvuogių aliejų, kiti – stilingą virtuvinį įrankį, treti – namų kvapą. Bet jei norisi kažko įdomesnio nei vynas ar vazoninis augalas (kuris, pripažinkime, dažnai tampa našta), verta pagalvoti plačiau: apie maistą, kvapus, virtuvės knygas, gražias žvakes ar net gurmaniškus konservus. Tokios dovanos kuria namų jausmą – o juk būtent to ir reikia įkurtuvėse.
Toliau – išplėstas sąrašas dovanų, kurias norėtųsi dovanoti, bet lygiai taip pat norėtųsi pasilikti sau.
Gerai parinktas receptų rinkinys – viena iš saugiausių, bet kartu stilingiausių įkurtuvių dovanų. Knyga neužima daug vietos, atrodo gražiai, o svarbiausia – iš tikrųjų gali pakeisti žmogaus kasdienį gaminimą. Ypač kai tai ne atsitiktinė receptų krūva, o knyga, kurioje kalbama apie maistą kaip apie namų kūrimo būdą.
Tokias knygas verta dovanoti:
Galite pridėti mažą užrašą su pažymėtu receptu: „Išsikepkite šitą pirmą savaitgalį – tada tikrai įsikursite.“
Nėra jausmo namuose, prilygstančio tam, kai atsuki spintelę ir ten – tvarkingai sudėti, švieži, kvapnūs prieskoniai. Ypač jei žmogus ką tik persikėlė: dažnai visi prieskoniai būna pasilikę senuose namuose arba prarado kvapą. Dovana prieskoniais labai praktiška, bet kartu jauki.
Ką galima sudėti į tokį rinkinį:
Tokį rinkinį galima labai lengvai suasmeninti: jei žinote, kad naujieji šeimininkai mėgsta italų virtuvę – dėkite daugiau Viduržemio jūros prieskonių; jei jie veganiškai gamina – duokite daug žolelių mišinų ir kokybišką papriką.
Lietuvoje šita idėja dar ne visada naudojama, o gaila – gražiai supakuoti, tikrai skanūs vaisiai yra labai šventiška ir išskirtinė įkurtuvių dovana. Tai gali būti:
Tokia dovana tinka, kai nenorite nešti alkoholinio gėrimo, bet norite kažko prabangaus maisto kategorijoje. Be to, vaisiai padeda sukurti „namų, kuriuose jau valgoma ir gyvenama“ jausmą – jie iš karto atsiduria ant stalo.
Naujame būste kvapo dar nėra – tai puiki proga jį „padovanoti“. Tik nereikia rinktis madingos žvakės, kuri po sezono atrodys nuobodžiai. Žymiausių viešbučių ar SPA įkvėpti kvapai visada atrodo šiek tiek prabangiau ir universaliau. Tai gali būti namų kvapas su lazdelėmis, prabangesnė žvakė ar purškiamas kvapas tekstilei.
Gera praktika: jei žinote, kur šeimininkai mėgsta keliauti ar kurion šalis traukia – parinkite kvapą iš tos stilistikos. Taip dovana taps dar labiau asmeniška.

Pastaraisiais metais atsirado daug žvakių, kurios kvepia ne abstrakčiai „jūra“ ar „mišku“, o visai konkrečiais kulinariniais dalykais: pyragu, tešla, pistacijomis, net išvirtų makaronų vandeniu. Tokia žvakė yra puiki dovana namams, kuriuose mėgstama gaminti ar priimti svečius – ji tarsi prideda dar vieną sluoksnį prie „namų kvapo“.
Tokį kvapą galima dovanoti:
Svarbu rinktis kokybišką, gražiai supiltą žvakę, kad ji būtų ir dekoro elementas.
Tai skamba keistai, bet šiuolaikinės elektrinės, liepsną imituojančios žvakės tikrai atrodo estetiškai. Jos geras pasirinkimas dovanai, kai:
Privalumas tas, kad tokias žvakes galima įjungti nuotoliniu būdu ir vienu mygtuku sukurti „vakarienės atmosferą“. Dovana praktiška, bet kartu ir žaisminga.
Gurmaniški konservai – ypač žuvies – dabar vėl ant bangos, ir ne be reikalo. Tai gražiai supakuotas, ilgesnį laiką išsilaikantis maistas, kurį galima laikyti spintelėje ir ištraukti, kai užklumpa svečiai. O kai skardinės gražios – jos dar ir papuoš virtuvę.
Ką dovanoti:
Jei norisi padaryti dovaną dar išskirtinesnę, prie konservų galima pridėti ir nedidelę receptų knygelę – „ką gaminti iš skardinių“. Tai bus dovana, kuri tikrai bus panaudota.
Nors vyną įkurtuvėse nešti įprasta, jis dažnai būna pamirštamas ar išgeriamas tą pačią dieną. Kur kas įdomiau padovanoti butelį, kurio žmonės patys sau nenusipirktų, bet tikrai sudomintų: gerą romą, airišką viskį, kartų likerį, apelsinų užpilą kokteiliams.
Tokiai dovanai galima pridėti ir vieną kokteilio receptą su trumpu paaiškinimu: „Išbandykite šį savaitgalį naujuose namuose.“ Tokia dovana iš karto kviečia naudoti, o ne tiesiog pastatyti ant lentynos.
Kad įkurtuvių dovanų gidas būtų naudingas ne tik vienam kartui, verta pridėti dar keletą principų, pagal kuriuos galima rinktis bet kurią dovaną:
Tai daiktai, kuriuos galima išpakuoti ir naudoti tą pačią dieną: kvapas, prieskoniai, skanėstas, žvakė, gražus virtuvinis įrankis. Tokios dovanos nesukelia „kur čia jį padėti?“ streso.
Jei žmogus įsikūrė šviesiuose, skandinaviško stiliaus namuose – rėksmingas plastikas netiks. Tokiu atveju geriau rinktis natūralias medžiagas: keramiką, stiklą, medį, liną.
Gyvas augalas, sudėtingas surinkti daiktas ar įpareigojantis dekoras kartais tampa našta. Jei nesate tikri dėl žmogaus skonio ar gyvenimo ritmo, geriau rinktis vartojamą ar universalią dovaną.